Sunday, 8 April 2012

4 Malaikat Yang Mendatangi Orang Sakit

Oleh: Ishak Ismail
Tidak perlu anda bersedih dalam sakit kerana itu adalah ujian dalam ibadah anda. Salah satu bukti kasih sayang-Nya adalah Tuhan mengutus 4 malaikat untuk selalu menjaga kita dalam sakit. Berikut adalah penjelasannya;

“Apabila seorang hamba yang beriman menderita sakit, maka Allah memerintahkan kepada para malaikat agar menulis perbuatan yang terbaik yang dikerjakan hamba mukmin itu pada ketika dia sihat dan pada saat waktu senangnya.”
(Diriwayatkan oleh Abu Imamah al Bahili).
Dalam hadis yang lain Rasulullah SAW bersabda : “Apabila seorang hamba mukmin sakit, maka Allah mengutus 4 malaikat untuk datang padanya.”

Allah memerintahkan :
1. Malaikat pertama untuk mengambil kekuatannya sehingga menjadi lemah.
2. Malaikat kedua untuk mengambil rasa lazatnya makanan dari mulutnya.
3. Malaikat ketiga untuk mengambil cahaya terang di wajahnya sehingga berubahlah wajah si sakit menjadi pucat lesi.
4. Malaikat keempat untuk mengambil semua dosanya, maka berubahlah si sakit menjadi suci dari dosa.

Tatkala Allah akan menyembuhkan hamba mukmin itu, Allah memerintahkan kepada malaikat 1, 2 dan 3 untuk mengembalikan kekuatannya, rasa lazat dan cahaya di wajah sang hamba.

Namun untuk malaikat ke 4, Allah tidak memerintahkan untuk mengembalikan dosa-dosanya kepada hamba mukmin. Maka bersujudlah para malaikat itu kepada Allah seraya berkata : “Ya Allah mengapa dosa-dosa ini tidak Engkau kembalikan?”
Allah menjawab: “Tidak baik bagi kemuliaan-Ku jika Aku mengembalikan dosa-dosanya setelah Aku menyulitkan keadaan dirinya ketika sakit. Pergilah dan buanglah dosdosa tersebut ke dalam laut.”

Dengan ini, maka kelak si sakit itu berangkat ke alam akhirat dan keluar dari dunia dalam keadaan suci dari dosa sebagaimana sabda Rasulullah SAW : “Sakit panas dalam sehari semalam, dapat menghilangkan dosa selama setahun.”

Wallahualam.

6 comments:

 1. SubhanAllah.. Byk betol manusia berhutan kepadaNYA. Sakit pon ALLAH ampunkan dosa2.. Thx for sharin. Boleh sy tahu drp mana tuan dapat petikan ni? Terima kasih

  ReplyDelete
 2. Terima kasih berkongsi artikel ni..mak pun baru je diberi 'dugaan' kecil..baru sedar beratap tuhan memberikan kesedaran dgn pelbagai cara

  ReplyDelete
 3. Malu dengan Allah bila kita sakit kita selalu merungut sedangkan Allah sayang sangat dengan kita :(

  ReplyDelete
 4. mintak izin untuk copy entry ni ke blog saya ye ;)

  ReplyDelete
 5. subhanallah,saya jadi makin paham, terimakasih sahabat

  ReplyDelete