Thursday, 27 October 2011

MAKANAN KESIHATAN PARA NABI

MAKANAN KESIHATAN PARA NABI SEBAGAI PENYEMBUH PENYAKIT INSYA'ALLAH....

"SEBAHAGIAN SUNNAH RASULULLAH S.A.W''

Sumber: Azleen Ashaari

Imam Muslim meriwayatkan dalam hadis nya.dari Jabil bin Abdullah rd bahawasanya Rasulullah saw bertanyakan tentang hidangan lauk kepada keluarga baginda, lalu mereka menjawab "kami tidak mempunyai apa-apa pun melainkan KHAL" lalu baginda pun memintanya dan berkata "Sebaik-baik hidangan adalah KHAL...."
Bersabda Rasulullah S.A.W., ” Sebaik-baik hidangan makanan ialah Khal. YA ALLAH berkatilah pada Khal, sesungguhnya Khal adalah makanan nabi-nabi terdahulu sebelum aku dan jangan terputus Khal dalam suatu rumah.” (Hadis riwayat Muslim 2052, Ibnu Majah 3318).

KEPERLUAN CUKA KURMA OLEH TUBUH BADAN

Cuka kurma mengandungi pelbagai vitamin seperti vitamin C, vitamin E, vitamin B1, vitamin B6, beta-karotena, vitamin P (bioflavonoid) dan kaya dengan kandungan potassium (keremajaan kulit). Cuka kurma juga dapat membuang lemak, kolestrol, asid-asid dan garam berlebihan dalam badan yang membawa pelbagai penyakit berbahaya.

KHASIAT CUKA KURMA MENURUT PERUBATAN ISLAM

Ibnu Sina dalam kitab beliau Al-Qanun Fi Al-Tib menyatakan bahawa “Cuka kurma dapat mencegah sebarang pembengkakan di badan (bisul, kanser), menyucikan darah, membaiki masalah pencernaan di perut, masalah usus, kerongkong, kahak, batuk yang berpanjangan, menjaga kulit dari kepanasan matahari, mengatasi masalah lemak-lemak di badan (kolesterol), menstabilkan asid dan garam di badan, membuang keracunan badan (toksik), masalah rahim, menguatkan gigi, mata, telinga serta mengembalikan tenaga lelaki dan perempuan”. Darul Fikri, Bairut Tahun 1414H, m.s 908 - 909.

Ibnu Qaiyyim dalam kitab beliau Al-Tib Al-Nabawi menyatakan cuka kurma bermanfaat untuk mengatasi masalah gastrik di perut, masalah hempedu (membersih hempedu dari lemak yang membentuk batu), mencegah terhadap bahayanya ubat-ubatan (kesan sampingan dari ubat yang pelbagai) yang boleh membawa kepada kematian. Cuka kurma dapat melancarkan susu ibu dan melancarkan perjalanan darah yang berketul dalam perut (masalah gangguan haid). Cuka kurma bermanfaat mengatasi masalah limpa, membersihkan usus (membuang toksik di perut), menguatkan sistem perut (masalah buasir), menghilangkan masalah dahaga (panas badan), mencegah sebarang pembengkakan yang akan terjadi di tubuh manusia (seperti kanser, bisul dan sebagainya), membantu sistem penghadaman makanan yang kasar dan membersihkan darah manusia (darah yang beracun). Darul Kitab Al-Arabi, Bairut 1410 H, m.s 233.

KENAPA CUKA DARIPADA BUAH KURMA?

Kebaikan buah kurma disebut sebagai makanan yang dapat mengubati masalah darah, masalah usus, masalah hati, hempedu, lemah jantung, menambahkan air mani, masalah kerongkong dan mulut, menambahkan nutrisi tubuh badan, mematikan kuman (bakteria), masalah migrain dan penawar racun dalam badan yang sangat baik.

Bersabda Rasulullah S.A.W., “Sesiapa yang makan tujuh buah tamar (kurma) di pagi hari (dan menurut satu lafaz: tamar dari Al-Aliyah) maka dia akan selamat dari bisa, racun dan sihir pada hari itu”. (Hadis riwayat Imam Bukhari 10/203, dan Imam Muslim)

                                   

BAGAIMANA ORANG ARAB MAMPU MAKAN SEEKOR KAMBING HANYA UNTUK TIGA ORANG MAKAN TANPA RISAU TERKENA PENYAKIT-PENYAKIT BERBAHAYA SEPERTI DARAH TINGGI, KENCING MANIS, JANTUNG, KOLESTROL ATAU OBESITY?

Kerana memakan atau meminum khal sebagai jus.

Sumber:

Azleen Ashaari

6 comments:

 1. memang ini adalah makanan yang menyehatkan dan juga sunnah Rasulullah

  ReplyDelete
 2. Pena hadir dan absen pagi serta follow sahabat....Ternyata ada cuka kurma juga ya..Baru tahu pena sahabat

  ReplyDelete
 3. banyak sungguh khasiat buah kurma ni kannn....

  ReplyDelete
 4. kurma dan madu adalah makanan terbaik..

  ReplyDelete
 5. Saya ingin kongsi sedikit lagi maklumat disini. Saya pengidap asma dan gastrik. Selepas saya amalkan cuka ini..asma dan gastrik saya berkurangan, jika dulu saya terpaksa ambil gaviscon setiap kali kena serangan gastrik...tp sekarang Alhamdulillah..saya telan sesudu besar cuka tamar. Saya amalkan juga minum air yg dah dicamporkan dgn cuka tamar..sebotol air mineral yg 1.5L tu..campor dgn 2 tutup cuka tamar, pasti hilangkan dahaga!. Makcik saya yg ada sakit lutut pun merasa kelegaan. Bagi yg mengalami mouth ulcer(mata ikan) tk perlu pakai bonjela...kemam sesudu besar cuka tamar selama 2,3 minit... InsyALLAH..akan berasa berkurangan...jgn lupa gantikan sebarang bentuk cuka sintetik atau asam jawa dgn penggunaan cuka tamar dlm masakkan anda!..selamat mencuba.......(^_~)

  ReplyDelete